Keynote speech Cristobal Tapia de Veer (The White Lotus)

Felix Meritis, Amsterdam — Deel van BMIM x ADE 2023

Junglegeluiden, sissende slangen, panfluiten, een ronkende bass en ijzingwekkend gegil. Als er een soundtrack is die de sfeer van de serie goed weet te vangen (en daarbij ook nog eens weken in je hoofd blijft rondzingen), is het de score van The White Lotus wel, gecomponeerd door de Canadese Cristobal Tapia de Veer. Tijdens ADE zal hij namens Buma Music in Motion als keynote speaker verschijnen.

De muziek speelt niet alleen op de achtergrond een grote rol in deze hitserie. De soundtrack van The White Lotus heeft een van de hoofdrollen te pakken. De muziek máákt de vervreemdende en beklemmende sfeer, drijft de spanning op en wordt waar nodig aangevuld door dierengeluiden.

De soundtrack draagt ongenadig bij aan de boodschap van deze duistere en wrange serie. ‘De soundtrack moet de kijker het gevoel geven dat er ieder moment een menselijk offer kon worden gebracht’, zei Tapia de Veer in een interview met Vulture. ‘De dierengeluiden en opgewonden kreten zorgen ervoor dat we deze vreemde mensen bekijken als een groep chimpansees. Het is een vorm van voyeurisme: we aanschouwen deze geprivilegieerde mensen die hun onbegrijpelijke dingen doen.’

Cristobal Tapia de Veer

componist, CA

Cristobal volgde een klassieke muziekopleiding in Montreal en specialiseerde zich in percussie-technieken. Een van zijn eerste soundtracks was de score voor de BBC-serie The Crimson Petal and the White: een mix van koorzang, trommels en bubbelend elektronisch achtergrondgeluid. Deze sound werd zijn handelsmerk. Hij creëerde een databank aan eigen geluiden: van fluiten tot zuchtjes en van ratels tot piepende en sissende dieren. Het geluid van het oerwoud komt in al zijn soundtracks van de afgelopen jaren terug.